Særlig godt nyboligsalg på Østlandet

I dag publiserte vi den nyeste utgaven av ECON Nye Boliger. Vi finner at det er solgt 3.677 nye boliger i Norge over de siste to månedene. Det er 19 prosent flere enn forrige tomånedersperiode og 29 prosent flere enn samme periode i fjor. Mens Østlandet skiller seg ut med særlig godt salg, har salget nå tatt seg opp også på Vestlandet og Sørlandet. 

Det vi ser veldig tydelig er at salget fortsetter med uforminsket styrke, men det kommer også mange nye prosjekter ut i markedet, så utbyggerne har virkelig fått opp farten og prøver å levere det markedet etterspør.

Når vi ser en salgstakten på 58 prosent i Oslo, så innebærer det at veldig mye rives vekk med en gang. Det er nå bare er 443 ledige boliger i Oslo, hvorav hele 381 ikke igangsatt enda. Det er nå 3.516 usolgte boliger på Østlandet, mot 4.263 i august. Nedgangen skyldes at 2.094 boliger har blitt solgt, mens 1.347 nye boliger har blitt lagt ut for salg siden sist telling.

Salget på Østlandet siden august utgjør 37 prosent av boligene som har vært til salgs. Det er 9 prosentpoeng høyere enn forrige tomånedersperiode, og 15 prosentpoeng høyere enn samme periode i fjor. Sterkest er salget i Oslo nord med en salgstakt på hele 77 prosent, mens Oppland er svakest med 18 prosent. I gjennomsnitt koster boligene på Østlandet 51.700 kr per kvadratmeter. Det er 3,9 prosent mer enn på samme tid i fjor. Prisen er høyest i Oslo vest/sentrum med 78.800 kr.

I Nord-Norge og Sørlandet var salgstakten henholdsvis 22 og 18 prosent. Vestlandet og Midt-Norge lå lavest med 17 prosent. Av fylkene var salgstakten høyest i Oslo med 58 prosent, og lavest i Møre og Romsdal og Finnmark med 8 prosent.