I Oslo er det rift om nyboligene og lageret er i ferd med å tømmes

I vår nye utgave av ECON Nye Boliger finner vi at det siden midten av juni er solgt 1.656 nye boliger på Østlandet. Dette er 34 prosent færre enn rekordsalget forrige tomånedersperiode, men hele 45 prosent flere enn samme periode i fjor.

Salget på Østlandet siden juni utgjør 28 prosent av boligene som har vært til salgs. Dette er 11 prosentpoeng høyere enn samme periode i fjor. Salget er sterkest i Oslo øst/syd med en salgstakt på hele 60 prosent. Svakest er Oppland med 17 prosent.

I Oslo er det kun 505 ledige boliger, hvorav det for 373 ikke er igangssatt bygging. Salgstakten i Oslo er nå på 50 prosent. Salgstakt måler antall boliger som er solgt i forhold til hvor mange som er ledige. Tilbudet av nye boliger i markedet er langt lavere enn salget, og lageret tømmes veldig raskt. Det er i ferd med å gjøre seg gjeldende boligmangel også i nyboligmarkedet

I gjennomsnitt koster nye boliger på Østlandet 51.600 kroner per kvadratmeter. Det er 3,8 prosent mer enn på samme tid i fjor. Høyest ligger Oslo med 68.400 kroner. Hedmark ligger lavest med 37.200 kroner. De høyeste Oslo-prisene finner man i Oslo vest/sentrum med 78.200 kroner.

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris på alle boligene i statistikken landet over er 47.500 kroner. I Stavanger er kvadratmeterpisen 55.800 kroner. I Tromsø, Bergen og Trondheim ligger prisene på om lag 53.000 kroner.

Etter prisoppgang også i feriemåneden juli, har bruktboligprisene her til lands steget 8,8 prosent det siste året. I Oslo har bruktboligprisene steget voldsomme 15,2 prosent på 12 måneder.

Rapporten gir oversikt over pris- og salgsutviklingen i nyboligprosjekter. Vi publiserer ECON Nye Boliger annenhver måned.