Salget er fortsatt veldig lavt i Oslo

– Oslo har fortsatt det svakeste nyboligmarkedet i landet, sier sjeføkonom Andreas Benedictow i Samfunnsøkonomisk Analyse.

Ifølge deres siste Econ Nye Boliger-rapport falt nyboligsalget i Oslo 46 prosent i perioden februar til april 2018, sammenlignet med samme tomånedersperiode i fjor. Påsken inngikk i denne tomånedersperioden både i fjor og i år, da tallene gjelder perioden fra 20. februar til 20. april.

Det har riktignok vært en liten økning i salget den siste tomånedersperioden, sammenlignet med de fire tomånedersperiodene fra august 2017 til februar 2018, men Benedictow friskmelder ikke markedet av den grunn.

– Nyboligsalget i hovedstaden har ligget og vaket på de samme bunnivåene siden oktober. Salgstallene viser at fallet har stoppet opp, men selv om det er små tegn til bedring er det ikke noen voldsomme bevegelser. Salget er fortsatt veldig lavt i Oslo, fastslår Benedictow.

Totalt ble det solgt 233 nye boliger i Oslo fra februar til april i år, mens tallet på landsbasis var på 2.787. For landet totalt sett er det en oppgang på 5 prosent fra samme periode i fjor.

Benedictow har tidligere forventet at utbyggerne i Oslo ville bli nødt til å kutte prisene på nyboligprosjekter, men forteller nå at de store priskuttene er uteblitt.

– Prisutviklingen har stagnert siden august i fjor, men noen betydelige priskutt er det ikke blitt.

Og etter tre måneder på rad med oppgang i bruktboligprisene, tror Benedictow at eventuelle priskutt i nyboligmarkedet sitter enda lenger inne.

– Det er nok mange utbyggere som har vurdert det, men sannsynligheten for at de vil gjennomføre priskutt minker nå som bruktboligprisene har vist oppgang igjen, mener sjeføkonomen.

Samtidig som nyboligsalget bikker svakt oppover, har kurven som viser antallet usolgte nyboliger i Oslo fått en liten knekk ned, men fra rekordhøye nivåer.

– Antallet usolgte boliger faller ikke fordi salget er høyt, men fordi det nærmest ikke legges ut noen nye prosjekter. Mange utbyggere holder fortsatt igjen og vil nok være forsiktige med å legge ut nye prosjekter i lang tid fremover.

– Hvordan tror du nyboligmarkedet i Oslo utvikler seg utover i 2018?

– Salget kan nok ta seg noe opp, men det vil gå sakte.

– Hva med utviklingen i bruktboligprisene, som nå har steget tre måneder på rad?

– Oppgangen siden nyttår skyldes nok en kombinasjon av rekyl etter nedturen og noe sesong. Men utover høsten 2018 er det mange nyboliger som ferdigstilles, som ble solgt i det sterke markedet i 2016, og det vil dempe videre prisvekst. Vi tror ikke på noen realprisvekst på bolig de neste to årene for Norge samlet, men en noe sterkere utvikling i Oslo.

Se Finansavisen 26.04.18 for hele saken.