Boligprisvekst, gjenåpning og oppgang i norsk økonomi - Norsk økonomi nr. 1, 2021

Norsk økonomi – boligmarkedet er Samfunnsøkonomisk analyses konjunkturrapport, med hovedfokus på det norske boligmarkedet, nasjonalt og regionalt. Det gis prognoser for boligprisveksten, boligbyggingen og befolkningsveksten for hvert fylke og de store byene. Klikk her for å lese hele rapporten.

Utbruddet av koronaviruset i starten av 2020 påvirket boligmarkedet i Norge umiddelbart. I nyboligmarkedet falt salget kraftig, men også i bruktboligmarkedet var det nedgang i antall omsetninger de første ukene. Virkningene på boligprisene var imidlertid isolert sett liten. Våren 2020 ble styringsrenta satt ned til 0 prosent, som bidro til at boligprisveksten skjøt fart.

I både tredje og fjerde kvartal 2020 økte boligprisene med om lag 3 prosent (sesongjustert). Veksten har fortsatt inn i 2021, og i første kvartal i år økte boligprisene med hele 3,4 prosent (sesongjustert). For hele året samlet endte boligprisveksten i 2020 på 3,9 prosent. I 2021 venter vi en årsvekst på 10,1 prosent. En del denne veksten kan tilskrives overheng fra 2020 og høy vekst i begynnelsen av 2021. Vi venter at boligprisveksten avtar i løpet av året. Vårt anslag for 2022 er en boligprisvekst på 4,7 prosent, og videre ned til om lag 2 prosent årlig mot slutten av prognoseperioden. Høy boligbygging og moderat befolkningsvekst på landsbasis bidrar til dette. Det er imidlertid store regionale forskjeller. Mens boligbyggingen mange steder er høy i forhold til befolkningsveksten, skiller særlig Oslo seg ut med relativt lav boligbygging. I hovedstaden har det dessuten vært bygget lite i lang tid. Det bidrar til at vi venter betydelig høyere boligprisvekst i Oslo. Også i Oslos nære omland venter vi at boligprisveksten blir relativt høy. I hele landet ser vi tendenser til regional sentralisering, som bidrar til at prisveksten generelt blir høyere i byene.

Samlet gjennom prognoseperiodens fire år venter vi en boligprisvekst i Norge på knappe 20 prosent, og klart høyere i Oslo med 27 prosent. I motsatt ende finner vi Møre og Romsdal med en boligprisvekst på 13 prosent. I Stavanger og Kristiansand venter vi en prisvekst nærmere landsgjennomsnittet, etter en lengre svak periode.