ECON Nye boliger: Fortsatt svakt nyboligsalg i Norge

Siden midten av desember er det solgt 1.343 nye boliger. Dette er 2 prosent flere enn forrige tomånedersperiode og 63 prosent færre enn samme periode i fjor. Nyboligsalget er det laveste vi har registrert i en februar-telling siden 2014, og det er svakt over hele landet.

Salget siden desember utgjør 8 prosent av boligene som har vært til salgs. Dette er tilsvarende forrige tomånedersperiode og 12 prosentpoeng lavere enn samme periode i fjor. Det er svakt nyboligsalg i alle landsdeler. I Midt-Norge er salgstakten høyest med 11 prosent, mens den var lavest på Østlandet, med 7 prosent. 

Siden forrige telling har 1.142 nye boliger hatt salgsstart i Norge. Samlet er det solgt 1.343 boliger. Dermed har antall usolgte boliger sunket, til 14.521 boliger.

I gjennomsnitt koster boligene i Norge 65.100 kr per kvadratmeter. Det er 6 prosent mer enn på samme tid i fjor. Prisen er høyest på Østlandet med 72.000 kr. Sørlandet og Vestlandet ligger lavest med 55.100 kr.

EiendomsMegler 1 er eiendomsmegleren og OBOS Block Watne er utbyggeren som har solgt flest boliger denne perioden.

Presentasjon av analyse av adferdsmønstre i det norske boligmarkedet på AREUEA-ASSA 2023 annual meeting i New Orleans

Andreas Benedictow presenterte paperet “Bidding behavior in the housing market” på AREUEA-ASSA 2023 annual meeting i New Orleans 6. januar, skrevet på Housing Lab sammen med André Anundsen, Erling Røed Larsen og Mikkel Walbækken:

Dette er en empirisk analyse av atferdsmønstre i det norske boligmarkedet. Vi benytter budlogger fra DNB Eiendom over perioden fra 2007 til 2021. Vi analyserer 1 271 741 bud fra 195 968 budrunder. Vi skiller mellom forhandlinger (kun én budgiver), ikke-kompetitive auksjoner (minst to budgivere, men færre enn tre budgivere som hver gir tre eller flere bud), og kompetitive auksjoner (minst tre budgivere som hver gir minst tre bud). Vi studerer deretter hvordan både budrundedynamikk og utfall av budrunden avhenger av auksjonsform. Våre resultater viser at kompetitive auksjoner er forbundet med kortere budfrister, kortere intervaller mellom budene, lavere åpningsbud, mindre budøkninger, kortere liggetid, og en større differanse mellom salgspris og prisantydning. I tillegg finner vi at individuelle budgivere øker sitt budbeløp mer relativt til sitt første bud i auksjoner med mye konkurranse. Disse funnene er etablert ved regresjonsanalyse, hvor vi kontrollerer for prisantydning, salgstidspunkt (år-måned faste effekter), hvilken megler som ble benyttet (meglerfaste effekter), og kjennetegn ved boligen som ikke forandres over tid (beliggenhet, størrelse, solforhold, etc. – såkalte boligfaste effekter). Det siste er mulig, siden vi følger repeterte salg. Helt til sist følger vi budgivere på tvers av budrunder. Vi beregner det høyeste budet hver av disse budgiverne gir i hver av budrundene de deltar i. Deretter undersøker vi om budgiverne øker sine bud når de opplever å tape budrunder. I snitt finner vi at en budgiver som har tapt en budrunde øker sitt maksimale bud med NOK 30 000. En budgiver som har tapt 4 eller flere budrunder øker i snitt sitt maksimale bud med mer enn NOK 140 000. Det er altså tegn til at budgiverne «tøyer strikken» når de taper gjentatte budrunder.

Econ Nye Boliger: Fortsatt nedgang i nyboligsalget i Norge

Siden midten av oktober er det solgt 1.324 nye boliger. Dette er 27 prosent færre enn forrige tomånedersperiode og 60 prosent færre enn samme periode i fjor. Nyboligsalget er det laveste vi har registrert i en desember-telling siden 2013, og det er nå svakt over hele landet.

Salget siden oktober utgjør 8 prosent av boligene som har vært til salgs. Dette er 3 prosentpoeng lavere enn forrige tomånedersperiode og 9 prosentpoeng lavere enn samme periode i fjor. Det er svakt nyboligsalg i alle landsdeler. På Østlandet, Vestlandet, Sørlandet og Midt-Norge er salgstakten 8 prosent, mens den var 7 prosent i Nord-Norge.

Siden forrige telling har 2.139 nye boliger hatt salgsstart i Norge. Samlet er det solgt 1.324 boliger. Dermed har antall usolgte boliger økt, til 15.095 boliger.

I gjennomsnitt koster boligene i Norge 64.800 kr per kvadratmeter. Det er 6 prosent mer enn på samme tid i fjor. Prisen er høyest på Østlandet med 71.700 kr. Sørlandet ligger lavest med 54.100 kr.

EiendomsMegler 1 er eiendomsmegleren og Nordr er utbyggeren som har solgt flest boliger denne perioden.

Klikk her for å bestille mer detaljert informasjon om boligbyggingen i Norge.

Econ Nye Boliger: Svakt nyboligsalg i Norge

Siden midten av august er det solgt 1.801 nye boliger. Dette er 5 prosent færre enn forrige tomånedersperiode og 48 prosent færre enn samme periode i fjor. Nyboligsalget er det laveste vi har registrert i en oktober-telling siden 2013.

Salget siden august utgjør 11 prosent av boligene som har vært til salgs. Dette er 1 prosentpoeng lavere enn forrige tomånedersperiode og 7 prosentpoeng lavere enn samme periode i fjor. Høyest salgstakt finner vi på Sørlandet, med 13 prosent. Deretter følger Østlandet med 12 prosent, Sørlandet og Vestlandet med 10 prosent og Nord-Norge med 7 prosent.

Siden forrige telling har 1.870 nye boliger hatt salgsstart i Norge. Samlet er det solgt 1.801 boliger. Beholdningen av usolgte boliger påvirkes også av at enkelte boligprosjekter blir midlertidig stanset, kansellert eller blir lagt ut for salg igjen. I midten av oktober var det 13.977 usolgte boliger i Norge.

I gjennomsnitt koster boligene i Norge 64.100 kr per kvadratmeter. Det er 6 prosent mer enn på samme tid i fjor. Prisen er høyest på Østlandet med 70.800 kr. Sørlandet ligger lavest med 53.500 kr.

EiendomsMegler 1 er eiendomsmegleren og OBOS er utbyggeren som har solgt flest boliger denne perioden.

Er du samfunnsøkonomistudent i Oslo på andre, tredje eller fjerde året?

Samfunnsøkonomisk analyse søker tre prosjektassistenter til langvarige studentstillinger tilknyttet nyboligstatistikken vår, ECON Nye boliger. Vi søker deg som er strukturert og kunnskapsrik til å hjelpe oss med å følge med på utviklingen i boligmarkedet. Vi tilbyr ansvar fra første dag og muligheten til å samarbeide med dyktige samfunnsøkonomer. Arbeidstiden er fleksibel, men deler av arbeidet er bundet til bestemte datoer for datainnsamling.

Arbeidsoppgaver:

  • Arbeidsoppgavene vil primært være å innhente og systematisere store mengder statistikk

  • Selskapet har et bredt spekter av prosjekter og oppgaver, og en engasjert og faglig dyktig student vil også kunne bidra i annet arbeid

  • Kjennskap til Excel og enkel statistikk vil kunne være en fordel


Personlige egenskaper:

  • Statistikkarbeid har høye krav til presisjon og kvalitet. Du må derfor være nøyaktig, effektiv og strukturert.

  • I tillegg trenger du gode samarbeidsevner og evnen til å bidra positivt til en laginnsats.

  • Du må trives med ansvar


Vi oppfordrer spesielt studenter på andre og tredje året til å ta kontakt. Det er en forutsetning at du planlegger å ta eller tar en mastergrad i samfunnsøkonomi eller er student ved et femårig studieløp.

Send gjerne søknad, CV og karakterutskrift innen søndag 6. november til bjorn.gran@samfunnsokonomisk-analyse.no eller marte.frisell@samfunnsokonomisk-analyse.no ved interesse.

 

ECON Nye boliger: Klar nedgang i nyboligsalget over hele landet

Siden midten av juni er det solgt 1.933 nye boliger. Dette er 28 prosent færre enn forrige tomånedersperiode og 35 prosent færre enn samme periode i fjor. Det er en klar nedgang fra det gode nyboligsalget de siste to årene, og salget er det laveste vi har registrert i en august-telling siden 2014.

Salget siden juni utgjør 12 prosent av boligene som har vært til salgs. Dette er 4 prosentpoeng lavere enn både forrige tomånedersperiode og samme periode i fjor. Høyest salgstakt finner vi i Midt-Norge, med 15 prosent. Deretter følger Østlandet med 13 prosent, Sørlandet og Vestlandet med 10 prosent og Nord-Norge med 9 prosent.

Siden forrige telling har 1.375 nye boliger hatt salgsstart i Norge. Samlet er det solgt 1.933 boliger. Dermed har antall usolgte boliger gått ned, til 13.991 boliger.

I gjennomsnitt koster boligene i Norge 63.600 kr per kvadratmeter. Det er 7 prosent mer enn på samme tid i fjor. Prisen er høyest på Østlandet med 70.600 kr. Sørlandet ligger lavest med 53.100 kr.

EiendomsMegler 1 er eiendomsmegleren og OBOS er utbyggeren som har solgt flest boliger denne perioden.

Klikk her for å bestille årsabonnement eller regionale enkeltrapporter fra ECON Nye boliger.

Artikkel i Samfunnsøkonomen: Naturlig ledighet og den norske modellen for lønnsdannelse

Andreas Benedictow og Amund Kordt har sammen med professor Ragnar Nymoen fra UiO skrevet en forskningsartikkel i Samfunnsøkonomen. Artikkelen argumenterer for at den koordinerte lønnsdannelsen påvirker sentrale mekanismer i norsk økonomi som muliggjør at finans- og pengepolitikken kan innrettes mot en lavere arbeidsledighet enn den markedsbestemte, uten å resultere i akselererende inflasjon og/eller ukontrollert tap av konkurranseevne.

https://www.samfunnsokonomen.no/journal/2022/3/m-4068/Naturlig_ledighet_og_den_norske_modellen_for_l%C3%B8nnsdannelse

Rapport om lønnsomhet og gevinstrealisering i private barnehager i 2020

Sammen med Telemarksforskning har SØA analysert lønnsomhet og uttak av verdier fra barnehagesektoren. I rapporten studerer vi utvikling over tid i perioden 2015 til 2020 og forskjell mellom ulike kategorier av barnehager og aktører i det private barnehagemarkedet. Det er tydelige mønstre, samtidig som det er stor variasjon innad i kategoriene.

Hele rapporten kan leses på Telemarksforskning sine hjemmesider: Lønnsomhet og gevinstrealisering i private barnehager 2020.

Rapporten vil følges opp med nye årganger av data i årene som kommer.

SØA på femteplass ved utdelingen av Prognoseprisen for 2020

Prognoseprisen for 2020 ble utdelt på Samfunnsøkonomenes valutaseminar, 2. februar 2022. Prognoseprisen deles hvert år ut til den aktøren som har avgitt de mest presise makroøkonomiske prognosene for norsk økonomi. Prognosene er knyttet til BNP-vekst, privat og offentlig konsum, realinvesteringer, sysselsetting, arbeidsledighet, prisvekst, lønnsvekst, valutakurs og rentenivå.

SØA ble rangert med femte mest presise makroøkonomiske prognoser for 2020. Det er første gang SØA deltar, i konkurranse med 12 andre aktører. Det var Danske Bank som vant prisen i år.

Klikk her for mer informasjon om rangeringer og resultater i de ulike delkonkurransene.

Klikk her for å lese hele saken hos E24.

Andre utgave av norsk økonomi i 2021 publiseres i dag!

Andre utgave av norsk økonomi i 2021 publiseres i dag!

Økonomien er omsider på vei inn i en ny normal etter at de siste smittevernstiltakene ble opphevet, og de fleste kommuner ikke har noen smittevernstiltak i skrivende stund. Dette ser vi også i markoindikatorene våre. Aktiviteten i norsk økonomi har økt klart siden i vår og arbeidsledigheten har falt. I boligmarkedet har prisveksten avtatt etter en periode der svært lave renter og lettelser i utlånsforskriften bidro til svært høy boligprisvekst de fleste steder i landet. Vi ser nå tegn til at boligprisveksten avtar, og venter at den vil gå mot mer normale, moderate nivåer i de fleste områder, slik at boligprisveksten blir rundt 2 prosent i 2024.