Osloprisene vil øke med 33 prosent

SØA har publisert nyeste utgave av konjunkturrapporten Norsk økonomi - boligmarkedet.

Noen av hovedresultatene er at forventet rentenedgang framover kombinert med høy nominell lønnsvekst, befolkningsvekst og lav boligbygging utsikter til høy boligprisvekst. Den sterkeste prisveksten venter vi i Oslo, der boligbyggingen faller mest.

Klikk her for å lese hele saken i DN.

Klikk her for å lese hele rapporten.

Selger flere nye boliger på Østlandet

Siden midten av desember er det solgt 647 nye boliger på Østlandet. Dette er 20 prosent flere enn forrige tomånedersperiode og 19 prosent flere enn samme periode i fjor.

Det viser siste utgave av Samfunnsøkonomisk analyses rapport Econ Nye Boliger, som ble publisert torsdag. Rapporten kommer annenhver måned, og gir oversikt over pris- og salgsutvikling i nyboligprosjekter.

– Til tross for oppgang, er nyboligsalget det nest laveste Samfunnsøkonomisk analyse har registrert i en februartelling siden 2014, skriver sjeføkonom Andreas Benedictow i Samfunnsøkonomisk analyse i rapporten.

Klikk her for å lese hele saken i DN.

Bråstopp i boligbyggingen

Boligbyggingen i Oslo er nesten i ferd med å stoppe opp. I 2026 slår stansen inn for alvor.

Boligforsker Andreas Benedictow i Samfunnsøkonomisk analyse deler situasjonsbeskrivelsen og betegner situasjonen som «alvorlig».

– Det ble solgt mye under pandemien som ferdigstilles nå. Men det vil bli ferdigstilt veldig lite de neste årene, bekrefter han.

Samtidig er befolkningsveksten høy, ikke minst på grunn av stor innvandring, særlig fra Ukraina

– Alle disse menneskene må ha et sted å bo, sier han og spår nytt stort press på boligmarkedet. Videre at renten etter hvert må ned, og at boligprisene i Oslo igjen vil øke kraftig.

 Klikk her for å lese hele artikkelen på Aftenposten sine nettsider

Utleiere diskriminerer, velger "Håvard" foran "Mohammed"

Kronikk av Marthe Norberg-Schulz og Andreas Benedictow med André Kallåk Anundsen (Housing Lab) og Andreas Kotsadam (Frischsenteret):

Det er klare tegn til at det foregår etnisk diskriminering i det norske utleiemarkedet. Interessenter med arabiskklingende navn har en vesentlig mindre sjanse for å få svar fra utleier på forespørsel om å delta på en visning, sammenlignet med en interessent med et norskklingende navn.

Klikk her for å lese kronikken på DN.no.

Kronikken er basert på funn fra SØA-rapporten om diskriminering i arbeidsmarkedet: R23-2023 Diskriminering i leiemarkedet

Boligprosjekter stoppes: – Vi må tilbake til finanskrisen for å finne høyere tall.

Tall fra ECON Nye boliger viser at salget av nye boliger har avtatt betydelig, sammenlignet med i fjor. Høy inflasjon og økende renter er blant faktorene som har skapt en brems i markedet, og flere boligprosjekter legges nå på is.

– Nyboligsalget i Oslo har vært dårlig de to siste årene. Det betyr at det vil ferdigstilles få boliger i Oslo de kommende år, samtidig som mange ønsker å bo i hovedstaden. I sin tur kan det medføre en betydelig prisvekst på boliger i Oslo i årene som kommer, selv om høy inflasjon og renteoppganger trekker i motsatt retning på kort sikt, sier Andreas Benedictow til DN.

Klikk her for å lese hele artikkelen i DN.

Bunnivå for unge boligkjøpere

Nå er antallet unge som kjøper sin første bolig rekordlavt, viser ny rapport fra SØA, NEF og Ambita

På kort sikt kan høye renter dempe boligprisene, men med bråbremsen i boligbygging som vi nå opplever, kan boligprisveksten bli betydelig litt lenger frem, sier Benedictow.

Klikk her for å lese hele saken på DNs nettside.

Revet vekk før salgsstart

Nyboligmarkedet har lagt bak seg et rekordsvakt førstekvartal. I et prosjekt på Frogner i Oslo ble likevel fire av fem leiligheter revet bort på forhåndssalg.

«På litt sikt tror vi den svake tilbudssiden vil dominere, slik at prisveksten tar seg opp. I pressområder kan boligprisveksten etter hvert bli relativt høy», sier Andreas Benedictow.

Klikk her for å lese hele saken på Kapital.no

Dette er boligene som faller mest i verdi

Norske husholdninger har høy gjeld og i stor grad flytende renter, som betyr at de er relativt rentefølsomme. I byene og andre steder der boligprisene og gjeldsnivåer er relativt høye, biter dermed renteøkningene mest. Dette gjelder særlig i Oslo, der vi venter en mer markert prisnedgang framover, ned fem prosent fra 2022 til 2023, og ned 10 prosent fra toppen i høst til den forventede bunnen sent neste år. I Oslo venter vi imidlertid også den sterkeste boligprisveksten på lengre sikt, når rentene etter hvert kommer noe ned igjen og den svake tilbudssiden på grunn av for lite boligbygging igjen ventes å dominere utviklingen.

Statistikken viser at leiligheter over tid har steget mest i pris, men at prisene på leiligheter også svinger mer, slik at både oppturer og nedturer er sterkere. Eneboliger har hatt den mest stabile prisutviklingen. En årsak til at prisene svinger mer for små leiligheter kan være at de oftere benyttes som investeringsobjekter, slik at investorer går inn når det er utsikter til prisvekst og slik bidrar til å forsterke utviklingen, og omvendt.

Klikk her for å lese hele saken på E24.no.

Laveste oktober-telling i nyboligsalget siden 2013

Siden midten av august er det solgt 1.801 nye boliger. Dette er 5 prosent færre enn forrige tomånedersperiode og 48 prosent færre enn samme periode i fjor. Nyboligsalget er det laveste vi har registrert i en oktober-telling siden 2013.

Økte renter som svekker kjøpernes betalingsevne, høy inflasjon, svakere konjunkturutsikter og fallende boligpriser er blant årsakene Andreas Benedictow peker på i DNs artikkel om resultatene fra siste utgave av Econ Nye Boliger.

Neste år kan det bli billigere å kjøpe bolig

29. september presenterer Andreas Benedictow hovedfunnene fra den nyeste utgaven av vår konjunkturrapport Norsk økonomi på boligkonferansen til Norges Eiendomsmeglerforbund og Selvaag Bolig: Boligmarkedet 2022 – Hvor er vi på vei? Klikk her for å lese hele konjunkturrapporten.

Til NRK sier Andreas at det er flere tegn på at den sterke utviklingen i boligmarkedet er på vei til å snu:

  • Det selges færre nye boliger

  • Det selges færre fritidsboliger

  • Høye byggekostnader reduserer lønnsomheten i nybygg

  • Førstegangskjøpere sliter (særlig i Oslo)

  • Førstegangskjøpere kjøper gjerne sammen med andre

  • Det er først nå folk vil merke renteøkningen

Fram mot 2025 venter vi at boligprisene vil øke samlet sett, men veksten kommer først etter en periode med prisfall gjennom 2023.

Klikk her for å lese hele artikkelen på NRK sine nettsider.

Klikk her for å lese omtale av rapporten i Dagens Næringsliv.

Klar nedgang i nyboligsalget

Siden midten av juni er det solgt 1.933 nye boliger. Dette er 28 prosent færre enn forrige tomånedersperiode og 35 prosent færre enn samme periode i fjor. Det er en klar nedgang fra det gode nyboligsalget de siste to årene, og salget er det laveste vi har registrert i en august-telling siden 2014.

Klikk her for å lese hele artikkelen i Dagens Næringsliv.

Klikk her for å bestille årsabonnement eller regionale enkeltrapporter fra ECON Nye boliger.

Færre sekundærboliger i første kvartal 2022

Når antallet sekundærboliger faller, blir tilbudet for leietagere mindre. Det skjer samtidig som kostnadene for utleier øker, gjennom strøm, materialpriser og høyere rente. Disse kostnadene veltes over på leietager, sier Andreas Benedictow, forsker ved Housinglab på Oslomet og sjeføkonom ved Samfunnsøkonomisk analyse AS.

Klikk her for å lese hele artikkelen i Dagens Næringsliv.

Sekundærboliganalysen utarbeides kvartalsvis av SØA i samarbeid med NEF og Ambita.

Boligmarkedet nærmer seg en smerteterskel

Første kvartal i 2022 har vært preget av historisk høy boligprisvekst. Funnene i Samfunnsøkonomisk analyse sin konjunkturrapport om norsk økonomi og boligmarkedet tilsier betydelig svakere prisvekst på nasjonalt nivå i siste halvår 2022. I pressområdene rundt hovedstaden blir det fortsatt prisvekst, men det er tegn til at prisnivået nærmer seg en smerteterskel.

Klikk her for å lese hele artikkelen i Dagens Næringsliv.

Flere enn seks av ti rusavhengige sier at de får den hjelpen de trenger

Flere enn seks av ti rusavhengige sier at de får den hjelpen de trenger

Mange rusbrukere får nå bedre tjenester i kommunen de bor i. Men svært mange har fortsatt dårlig livskvalitet. Særlig gjelder det de med psykiske problemer. Mye bra har skjedd etter at vi fikk en opptrappingsplan for rusfeltet i Norge. Men hvis vi skal komme videre og gi rusbrukere et bedre liv må vi få en rusreform.