Oslo-tall vekker oppsikt: Foreldre hjelper halvparten inn på boligmarkedet

En ny kartlegging fra Samfunnsøkonomisk analyse viser at halvparten av unge i 20-årene har fått hjelp av foreldrene ved kjøp av sin første Oslo-bolig.

Kartleggingen er den første av sitt slag. Mens mange spørreundersøkelser har blitt laget om foreldrehjelp til førstegangskjøpere, har ekspertene bearbeidet SSB-data for å finne harde fakta.

– Statistikken vi har fått fra SSB viser at det er en klart større andel som får foreldrehjelp i Oslo enn i resten av landet, skriver sjeføkonom Anders Benedictow i Samfunnsøkonomisk analyse til E24.

Ganske mye

Kartleggingen viser at 51 prosent av førstegangskjøpere mellom 20 og 29 år fikk hjelp av foreldrene sine til boligkjøp i 2018, mot 41 prosent i hele landet.

– Det er ganske mye, sier direktør Carl Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund til E24:

– Vi har lenge trodd at det er vanligere enn enkelte har antatt, og nå er det endelig konstatert. Det er ingen tvil om at andelen er høy. Den er såpass høy at politikerne bør iverksette noen av virkemidlene de lenge har snakket om, sier meglertoppen.

Det er NEF som har bestilt kartleggingen fra Samfunnsøkonomisk analyse, som har brukt SSBs levekårsundersøkelse som kildemateriale. Foreløpig finnes kun tall for 2018.

Arv og gave

Foreldre har flere måter å hjelpe barna inn i boligmarkedet på. Statistikken som er brukt i gjennomgangen skiller mellom tre, ifølge Benedictow: Foreldre som enten stiller sikkerhet eller kausjon, låner barna penger, eller gir gave eller arv.

– Det er særlig gave eller arv som er mer vanlig i Oslo, opplyser sjeføkonomen.

E24 skrev i august at antallet førstegangskjøpere i boligmarkedet har økt sammenhengende siden 2017 – også under coronakrisen, til tross for at rekordlav styringsrente har presset prisene opp og gitt dyrere inngangsbillett.

Én forklaring kan være hyppig foreldrehjelp, ifølge eksperter – ettersom undersøkelser samtidig indikerer at de som skal kjøpe på egen hånd med vanlige inntekter, ikke akkurat kan velge og vrake.

I Oslo har det også vært en «klar» vekst i unge som kjøper sin første bolig med en medeier, ifølge en rapport E24 omtalte nylig. Det antas at foreldre utgjør en god del av disse.

Ber om egenkapital-unntak

– Men de som ikke har den muligheten, de får fort et problem.

Egentlig to problemer, fremholder meglertoppen – med henvisning til dagens boliglånsregler:

  • Uten sikkerhet eller kausjon trenger du i utgangspunktet minst 15 prosent egenkapital – det vil si 450.000 oppsparte kroner dersom boligen koster tre millioner.

  • Og selv om du har spart opp nok, kan du maks få fem ganger bruttoinntekten i boliglån – fratrukket studielån og annen gjeld du eventuelt allerede har.

Solberg-regjeringen har valgt å videreføre boliglånsreglene i overskuelig fremtid.

Geving maner til kursendring:

– Boliglånsreglene må endres. Vi trenger en ny bestemmelse som senker egenkapitalkravet for unge førstegangskjøpere med god betjeningsevne, sier han.

– Noen er bekymret for at risikoen da blir for høy, men vårt forslag er at man forskriftsfester et krav om å binde seg til fastrente for å få senket egenkapitalkravet.

Flere boligtiltak

Geving sier målrettede låne-oppmykninger trolig er den enkleste veien til å hjelpe flere unge til å bli boligeiere.

– Det står bare på politisk vilje til å gjøre det, sier han.

I tillegg mener han to ting bør gjøres: Å utvide maksbeløpet for BSU opp fra dagens 300.000 til 450.000 kroner, samtidig som det årlige sparetaket økes – og nye boligpolitiske grep i hovedstaden, der prisene er høyest.

Oslo kommune har igangsatt boligsosiale tiltak, inkludert en mulig etablering av et nytt boligselskap i fellesskap med private aktører. Målet er å gi unge mulighet til å kjøpe boliger til lavere priser, selv om detaljene foreløpig er uklare.

Geving mener imidlertid en elefant i rommet er leilighetsnormen – som forbyr bygging av mindre Oslo-boliger.

– Politikerne må innse at mange aldri vil få råd til en tre- eller fireroms i Oslo, og heller ikke har bruk for det, sier meglertoppen.

– Adgang til å bygge mindre leiligheter vil være viktig for at unge uten foreldrehjelp kan holde seg under den maksimale lånegrensen, og likevel ha råd til en bolig, avslutter han.

Foto: Unsplash/Darya Tryfanava