Analyse av verdikjeder i Norge

SØA har definert og studert 15 utvalgte verdikjeders regionale og nasjonale betydning i norsk økonomi på vegne av Kommunal og moderniseringsdepartementet. Klikk her for å lese hele rapporten.

Arbeidet er ment å fremskaffe kunnskap om hvordan verdikjeder ser ut og utvikler seg, geografiske tyngdepunkter i eksisterende verdikjeder, samt mulighetene for å posisjonere norske virksomheter i en global økonomi. Kunnskapsgrunnlaget kan videre inngå som en del av fylkeskommunenes arbeid med smart spesialiseringsstrategier.

I moderne økonomier er de fleste varer et resultat av sammensetning av en rekke andre varer, tjenester og kunnskap. Også tjenesteproduksjon krever til en viss grad vareinnsats og innslag av andre tjenester. Alt som skal til for å produsere et produkt, produseres ikke på samme sted, men inngår i en verdikjede med tilførsel av innsats­varer, tjenester og kunnskap. Verdi­kjedene kan være både lokale, nasjonale og globale. I Norge produseres både sluttprodukter til norske og utenlandske kjøpere, og ikke minst innsats­varer til en rekke verdikjeder hvor sluttproduktet settes sammen utenfor Norge. Hvilke verdi­kjeder norske produsenter produserer inn til er tema for denne rapporten.

Rapporten fokuserer på et utvalg verdi­kjeder vurdert som viktige for verdiskapingen i Norge. Vi velger å fokusere på såkalte basis­næringer. Basisnæringer brukes ofte om næringer som produserer varer og tjenester som kan handles over lange avstander. Det innebærer at markedet for produktene i basisnæringene ofte er internasjonale eller globale. Følgende verdikjeder drøftes:

  1. Marin mat

  2. Jordbruksbasert mat

  3. Turistopplevelser

  4. Våpen

  5. Bildeler

  6. Maritim transport

  7. Fornybar energi

  8. Bygg og anleggsprodukter

  9. Metall og industrimetaller

  10. Ikt-løsninger

  11. Fossil energi

  12. Petrokjemiske produkter

  13. Hjem og fritid

  14. Cellulosebaserte produkter

  15. Helserelaterte produkter

De 15 utvalgte verdikjedene sysselsatte om lag 485 000 årsverk i 2018, noe som utgjorde rundt 20 prosent av sysselsatte årsverk i norsk økonomi totalt samme år. Verdikjedene utgjør nærmere en tredel av årsverkene utenfor offentlig sektor. Resterende sysselsetting befinner seg hoved­sakelig innenfor bank og finans, pensjon, bygg og anlegg, persontransport, varehandel samt andre tjenestenæringer rettet mot lokal­befolkningens konsum.

Basisnæringer og verdikjedene de inngår i, er til stede i alle arbeidsmarkedsregioner. Dermed finner vi våre verdikjeder lokalisert i alle fylker. Det er like fullt en klar sammenheng mellom størrelsen på regionenes arbeidsmarked og muligheten til å «drifte» flere verdikjeder. Der det bor flere mennesker, er det plass til flere næringer og verdikjeder, noe som også kan være en selv­forsterkende sammenheng. Det er derfor ikke over­raskende at vi finner langt flere verdikjeder lokalisert på Østlandet enn i Nord-Norge. Hvilke verdikjeder som er lokalisert hvor er imidlertid ikke jevnt fordelt.