Økonomisk analyse av barnehager

Samfunnsøkonomisk analyse og Telemarksforsking har samarbeidet om analyser av økonomien i barnehager for Utdanningsdirektoratet siden 2020. Årets tre rapporter oppdaterer analysene om kostnader i barnehager, lønnsomhet og gevinstrealisering i private barnehager og kapitalstrukturer i private barnehager med 2021-data. Klikk her for å laste ned rapportene fra Telemarksforsking.no.

Kostnader i barnehager

I 2021 var kostnadsforskjellen mellom kommunale og private barnehager tilbake på mer normalt nivå etter at pensjonsreformer preget 2020-tallene. Private ordinære barnehager har 10 % lavere kostnader til ordinær drift. Årets rapport har et eget temakapittel som ser nærmere på verdsetting av private barnehager, utarbeidet av Samfunnsøkonomisk analyse.

Lønnsomhet og gevinstrealisering i private barnehager

Lønnsomheten i den private barnehagesektoren er lavere i 2021 enn i tidligere år. Vi beregner samlet driftsmargin for de private barnehagene til 2,5 prosent og resultatgraden til 1,6 prosent. Det har skjedd store endringer i sektoren de siste årene, som kan ha bidratt til en slik utvikling, med regelverksendringer og eierskifter av både barnehagevirksomhet og -eiendom. De store strukturendringene dreier seg delvis om konsernenes oppkjøp av etablerte barnehager, og endringer i form av fisjonering av eiendom og salg av eiendom. Videre gjør regelverksendringer i form av innføring av ny bemanningsnorm og skjerpet pedagognorm at tilskuddsmidlene er bundet opp i personalkostnader i større grad enn tidligere.

Kapitalstrukturer i private barnehager

I denne rapporten viser vi at overskuddet i barnehagedriften i stor grad har gått til å styrke egenkapitalen. Reduksjonen i gjeld i 2020 og 2021 skyldes i stor grad at to større aktører solgte betydelige eiendomsverdier til en utenlandsk aktør, og kunne dermed betale ned en god del av gjelden sin. Sektoren for øvrig økte sin gjeld med to prosent i 2021. Nivået på egenkapitalandelen varierer mye mellom de ulike kategoriene av barnehager, kjedene og foretakene. De ideelle skiller seg ut med høy egenkapitalandel (45 prosent i 2021), langt over de øvrige (14–27 prosent).