Rekordår i boligmarkedet: Ikke vært så mange førstegangskjøpere på ti år

I samarbeid med Samfunnsøkonomisk Analyse og Ambita har Norges Eiendomsmeglerforbund kommet med en fersk analyse for 2020 om førstegangskjøpere og sekundærbolig.

Rapporten dokumenterer utvikling i antall førstegangskjøpere fra 2010 frem til og med tredje kvartal 2020, og viser blant annet hvor mange førstegangskjøpere det er, alder, regionale forskjeller og hva slags bolig de kjøper.

– Statistikken viser at antall førstegangskjøpere har fortsatt å øke i år, og særlig i høst, med det sterkeste tredjekvartalet så lenge vi har registrert statistikken, sier sjeføkonom Andreas Benedictow i Samfunnsøkonomisk analyse.

Tredje kvartal 2020 overgår 2011-tallene, som var det forrige toppåret for førstegangskjøpere i markedet. Da var det 15.119 førstegangskjøpere på landsbasis, mot 14.877 i tredje kvartal 2011.

– Svært lave renter etter koronautbruddet i vår har bidratt til dette. Dessuten har en lengre periode med relativt lav boligprisvekst lagt bedre til rette for førstegangskjøperne, sier Benedictow.

Til tross for boligprisvekst på over syv prosent på tolvmåneders basis, var det ikke noe særlig prisvekst de siste tre årene frem til mai i år. Benedictow påpeker at hvis boligprisveksten det siste året fortsetter, kan dette komme til å snu.

– Høy boligprisvekst vil gjøre det vanskeligere for førstegangskjøperne, særlig i Oslo og andre steder der prisnivået allerede er høyt.

Capture.JPG

Bedre enn sitt rykte

Oslo har hatt den mest turbulente utviklingen i boligmarkedet de seneste årene. Der falt førstegangskjøpere som andel av befolkningen fra 2011 frem til 2017 mer enn i landet for øvrig, men har tatt seg opp igjen de siste tre årene. På landsbasis var andelen førstegangskjøpere i overkant av 4,5 prosent ved årsskiftet, mot 5,5 prosent i Oslo.

– Jeg er litt overrasket over hvor godt førstegangskjøperne har forsynt seg av markedet i koronaåret. Statistikken viser helt klart at det står mye bedre til enn det bildet som skapes, mener administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Analysen viser at førstegangskjøperne fra 2017 har tatt en stadig større andel av boligmarkedet ettersom høy boligproduksjon og en strengere boliglånsforskrift utløste priskorreksjon og svak prisutvikling frem til 2020.

– Med rekordhøye omsetningsvolumer så langt i fjerde kvartal, blir året 2020 historisk for førstegangskjøpere i Norge, sier Geving.

I Trondheim og Tromsø ligger førstegangskjøperne i år an til å knuse alle tidligere årsrekorder.

– Det store innslaget av førstegangskjøpere bidrar faktisk til et relativt høyere press på boligtilbudet fordi de ikke har en bolig i innbytte. Det er grunn til å tro at trenden med mange førstegangskjøpere i Norge vil fortsette inn i 2021, så lenge renten ventes å være lav og boligtilbudet er tilfredsstillende de fleste steder, sier Geving.

Foreldrebanken

Noe av forklaringen til den økende andelen førstegangskjøpere, er at stadig flere unge får hjelp til både egenkapital og har med foreldre på lånesøknaden til banken, viser statistikk fra BN Bank. Hele 14 prosent har foreldre som medlåntagere, mot en prosent for seks år siden, viser deres tall.

– Samlet sett har det vært flere førstegangskjøpere, men det blir for enkelt å si at det er et uttrykk for at det er blitt lettere å kjøpe sin første bolig, sier direktør for personmarked Endre Jo Reite i BN Bank.

Det bekreftes også av tall fra landets største bank i fjor, DNB, der syv av ti av bankens unge boliglånskunder fikk hjelp av foreldrene.

– Foreldregenerasjonen har stadig sterkere økonomi, og lavere renter gir dem større rom for å hjelpe, men denne sammenblandingen av økonomien til foreldre og barn er noe jeg vil advare mot, og det er ingen tvil om at det er blitt mer krevende å etablere seg i de store byene uten foreldrehjelp, sier Reite.

Statistikk fra BN Bank viser hvordan finansieringen av førstegangskjøperne har endret seg de siste årene. Analysen viser hvordan foreldrene først trådte til med hjelp til egenkapital gjennom å kausjonere, og deretter de siste årene stadig oftere også er med som medlåntagere.

– Lavere prisvekst er helt klart mest positivt for førstegangskjøperne, og den største utfordringen er hvordan vi uten strengere regulering av utlån kan holde prisveksten nede frem til det blir bygget mer, og ikke minst at politikerne ser at mer bygging er den eneste langsiktige løsningen, mener Reite.

Investorene på gjerdet

Statistikken til Samfunnsøkonomisk Analyse viser også at andelen sekundærboliger har falt moderat gjennom året, og noe mer i Oslo enn landet for øvrig.

– Utsikter til kapitalgevinst vil gjøre boligmarkedet mer attraktivt for investorer igjen, som kan gi et comeback for sekundærboligkjøp. I et marked med høy boligprisvekst, kan førstegangskjøperne dermed få økt konkurranse fra investorer, tror sjeføkonom Benedictow.

Det tror også Geving i eiendomsmeglerforbundet.

– Det er kanskje litt overraskende at denne trenden ikke har snudd i tredje kvartal 2020 siden boligprisveksten er sterkere i Oslo. Vi tror at trenden før eller siden vil snu ettersom flere førstegangskjøpere vil prises ut av Oslo, sier Geving.

Foto: Adrien Aletti