Ny utgave av ECON Nye boliger viser klar oppgang i nyboligsalget!

Siden midten av april er det solgt 2.270 nye boliger. Dette er hele 38 prosent flere enn forrige tomånedersperiode, men 23 prosent færre enn samme periode i fjor. Etter svakt nyboligsalg i mars og april, har det vært en tydelig økning i salget i mai og juni. Salget er imidlerid på et lavere nivå enn det som er «normalt» på denne tiden av året.

Salget siden april utgjør 12 prosent av boligene som har vært til salgs. Dette er 3 prosentpoeng høyere enn forrige tomånedersperiode, men 4 prosentpoeng lavere enn samme periode i fjor. Den høyeste salgstakten finner vi i Nord-Norge og på Østlandet med 14 prosent. Deretter følger Midt-Norge med 11 prosent, og Vestlandet og Sørlandet 10 prosent. Siden sist telling har 2.261 nye boliger hatt salgsstart i Norge. Blant disse boligene har salgstakten vært høyere, med 21 prosent. De solgte boligene i prosjekter med salgsstart utgjør også 21 prosent av de solgte boligene totalt denne perioden. Det er nå 16.258 usolgte boliger, mot 16.484 i april. Nedgangen skyldes at 2.261 nye boliger har blitt lagt ut for salg siden sist telling, mens 2.265 har blitt solgt. Beholdningen av usolgte boliger påvirkes også av at enkelte boligprosjekter blir midlertidig stanset, kansellert eller blir lagt ut for salg igjen.

I gjennomsnitt koster boligene i Norge 57.200 kr per kvadratmeter. Det er 1 prosent mer enn på samme tid i fjor. Prisen er høyest på Østlandet med 64.400 kr. Sørlandet ligger lavest med 46.500 kr.

Foto: Unsplash/Darya Tryfanava