Salgsboom, men lite å by på i nyboligmarkedet

Den ferske ECON Nye boliger-rapporten fra Samfunnsøkonomisk analyse viser at  nyboligsalget fortsetter å imponere, etter en begredelig vår.

De to seneste månedene har nyboligsalget økt med 14 prosent sammenlignet med samme periode ifjor og er 21 prosent høyere enn i sommer som igjen var 18 prosent høyere enn sommeren 2019. Salget er siden juni det høyeste siden toppåret 2016.

 Men medaljen har en bakside, det kraftige fallet i nyboligsalget tidligere i år har ført til store forsinkelser i flere prosjekter, spesielt  på Østlandet hvor det er lagt ut halvparten så mange nye boliger for salg, enn på samme tid i fjor. Det bygges også langt færre nye boliger enn det som er normalt for årstiden i Oslo.

 Halvert

 I den seneste tomånedersperioden har antall nye boliger lagt ut for salg steget fra 659 til 1.050 på Østlandet, men på samme tid i fjor var det nesten dobbelt så mange. I Midt-Norge er også antall boliger med salgsstart mye lavere enn i fjor, 496 mot 748 boliger (se tabell). 

På landsbasis er det lagt ut 34 prosent færre boliger for salg enn samme tid ifjor. 

 Verst i Oslo 

Oslo var den byen hvor nyboligsalget fikk seg den kraftigste smellen. Den første måneden av coronakrisen falt nyboligsalget med over 70 prosent og byggeaktiviteten ligger flere ganger bak normale nivåer. 

 – Vanligvis registrerer vi igangsetting av mellom 400 og 500 boliger i hovedstaden i denne tomånedersperioden, men nå er tallet 150. Det er veldig lavt, sier Benedictow.

Bedre nyboligsalg og få nye boliger lagt ut for salg har ført til at antall usolgte boliger er på det laveste siden 2016.

– Forskjellen på 2016 og nå er at antallet usolgte boliger i 2016 var lavt på grunn av det gode salget, nå er det lavt først og fremst fordi det legges ut få nye boliger, sier sjeføkonomen.  

Usolgte boliger er nå halvert i Oslo, med 889 boliger mot 1.778 på samme tid ifjor. 

– I 2016 var antallet usolgte boliger 540 på denne tiden, men det var altså på grunn av sterkt salg, sier Benedictow. 

Totalt i Norge er det 15.002 usolgte boliger mot 16.437 på samme tid ifjor.

 – Vil kaste seg rundt

Utbyggere har den seneste tiden meldt om rekordsalg i hovedstaden, men beholdningen kunne altså vært større. Samfunnsøkonomisk Analyse tror mange utbyggere nå snur seg fort om. 

– Jeg tror mange vil kaste seg rundt, slik at tilbudet blir større, sier Benedictow.

Men stort nok blir det ikke. Ifølge Samfunnsøkonomisk analyse ferdigstilles det kun 2.300-2500 boliger de neste årene i Oslo, mens boligbehovet ifølge Prognosesenteret er ca. 3.400. 

Selvaag Bolig er blant utbyggerne som den seneste tiden har solgt flest boliger, men første halvår startet de bygging av kun 46 boliger på landsbasis. 

– Når det i utgangspunktet bygges lite og igangsettingen også bli ekstra lav så er det en viktig årsak til at boligprisene forventes å stige mer enn i andre byer, sier Benedictow. 

I en rapport Samfunnsøkonomisk analyse ga ut tidligere denne måneden anslår de en prisvekst på 19 prosent de neste tre årene i Oslo.

Foto: Darya Tryfanava